Hjälp, jag har fått myrbo i rabarbern!

Jaha, myror, det är väl inte så farligt tänker du. Myror finns ju överallt i trädgården. Ja, det stämmer, men grejen är att jag bor på fjärde våningen i en lägenhet med balkong! Inte i en villa med trädgård. Vad gör jag nu? Tänk om de sprider sig och tar över balkongen, ve och fasa.

Vi har en stor balkong som blir som ett extra rum på sommaren. Det finns plats både för stora krukor att odla i och ett bord att äta vid för hela familjen. Vi älskar vår balkong. Den är vår lunga och meditationsplats på sommaren. Så fort det är varmt nog flyttar vi ut. Vi äter de flesta måltider där ute. Och eftersom jag älskar odling så blir det en hel del växter som vi samsas med. 

Innehållet i mina krukor växlar över åren, men jag har en perenn växt som jag vårdar ömt. Min jordgubbsrabarber. Den trivs i sin zinkhink och kommer troget upp tidigt varje vår med sina röda knoppar. Den är inte så stor, vilket är perfekt för en balkongodling, men den ger ändå stjälkar till minst två rabarberpajer varje försommar. Det räcker. Den pryder också sin plats med sina vackra röda stjälkar och maffiga blad.

Rabarbern har fått inneboende!

Nu har denna älskade planta alltså gått och fått ohyra. Eller ohyra och ohyra. Inneboende är kanske mer rätt benämning. Det har flyttat in svartmyror i jorden bredvid rabarbern. Jag har i alla år sett att det har varit några myror som klättrat runt på bladen och nafsat lite på dem för att få lite sötma. Det kan de väl få, tänkte jag. Jag har fascinerats över att de orkar klättra ända upp till fjärde våningen bara för att nafsa på ett rabarberblad. Att de planerade att flytta in i krukan hade jag verkligen inte trott.

Nu är det dags att säga upp dessa invaderande hyresgäster innan de tar över balkongen. Men hur? Jag tar en matsked och skopar upp boet med alla äggen och slänger det i en plastpåse som jag försluter och sedan slänger i soporna. Tack och lov har boet inte hunnit bli så stort. Jaha, sedan då? Tänk om jag inte har fått med drottningen och hon startar ett nytt bo i en annan kruka? Det vill jag inte.

Vilket gift ska jag ta?

Att utrota dem med ett gift som Myrr är inget bra alternativ eftersom jag vill fortsätta äta av rabarbern. Kom på att jag en gång fått ett tips om att du kan strö på kanel om du har myrproblem. Det är inte skadligt varken för plantan eller människor. Det testar jag. Fungerar! De återstående myrorna fattar vinken och flyr sin kos. Kaneldoft gillar dem inte.

Underbart! Vilken lättnad. När jag hittade myrboet såg jag framför mig hur de skulle sprida sig runt i alla mina krukor och kanske till och med börja krypa in i lägenheten. Aaah! Hemska tanke. Men nu kan jag vara lugn. Puh.

Resten av sommaren bevakar jag mina krukor som en hök med kanelen i högsta hugg, beredd att mota bort eventuella bostadsökare. En och annan myra hittar jag förstås, men inga som bygger bo. Seger!

Detta drama utspelade sig under sommaren förra året. Nu är det maj året därpå och rabarbern har åter slagit ut sina första blad efter vintervilan. Till min fasa upptäcker jag att myrorna är tillbaka. Fort på med kanel igen. Ta-daaa! Fungerar lika bra denna gång. När jag kontrollerar antalet myror efter en stund har de försvunnit. Friden har åter sänkt sig över balkongen och jag ser fram emot att snart kunna flytta ut på vår härliga balkong igen.

Vill du också odla rabarber i kruka?

Sorten jag har är alltså en jordgubbsrabarber. Den går att köpa i handeln. Tror även den finns som frö om du vill prova det. Jag köpte min planta på Blomquist plantskola på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö för några år sedan.

Jordgubbsrabarbern har tunna, klarröda stjälkar. Goda, inte så sura i smaken. Om det är så att den är en lite mindre sort eller om den blivit liten för att den växer i en kruka, det vet jag faktiskt inte. Välj en sort som inte blir så stor så har du större chans att lyckas. Rabarber kräver en ganska stor kruka, mycket vatten och näring. Tänk på att välja en näring som är miljövänlig om du vill äta av plantan. 

Ge den vatten även när du är bortrest

Om du behöver åka bort behöver du sätta dit stödbevattning om du inte har någon snäll granne som kan rycka in och hjälpa till att vattna. Om det är en extra solig sommar kan den behöva skugga. Den trivs bäst i halvskugga. Eftersom den inte växer i sin naturliga miljö så är den inte lika tålig. 

Du kan skörda stjälkar fram till midsommar. Ta inte alla utan lämna kvar några. Efter midsommar behöver den sina blad för att ladda inför vintervilan. På sensommaren börjar bladen vissna och den förbereder sig för vintern. Ta inte bort bladen förrän de vissnat ner helt.

Jag har aldrig täckt över min rabarb på vintern eller flyttat in den till en mer skyddad plats. Den har klarat sig ändå. Min planta står inte under tak utan den vattnas även av regn. Har du den under tak så tänk på att börja vattna den på våren så att den orkar komma igång och inte dör av törst.

Rabarberkakan går snabbt att baka och försvinnande god.

Snabb rabarberkaka

Vill du ha recept på en god rabarberkaka att göra av din skörd? Här kommer ett favortrecept som är lätt och smidigt att göra. Fungerar även bra med glutenfritt mjöl.

50 g smält smör eller margarin

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl mjölk eller havremjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker (frivilligt, jag brukar ha i det för att dämpa bakpulversmaken)

Förslag på fyllningar:

  • Skalade rabarberbitar rullade i farinsocker
  • Hallon (frysta eller färska)
  • Lingon (frysta eller färska)
  • Rivet äpple med kanel
  1. Blanda ihop allt till smeten. Den blir ganska fast. Häll upp och bred ut smeten i en bröad springform.
  2. Lägg på de sockriga rabarberbitarna. Tryck ner dem lite i smeten.
  3. Grädda kakan i 175 grader längst ner i ugnen i 40 minuter. Prova av med en sticka att den är klar. Servera med vaniljsås eller glass.

Rekommenderade artiklar