Mina bästa 18 tips för dig som ska sälja på loppis

Är du också en sakletare? En loppisfyndare? Välkommen i gänget! Kanske är det dags att prova på att sälja själv? Fördelarna är att när du rensat så får du mer plats och pengar till nya fynd! Har du inte gjort det tidigare så kan jag varmt rekommendera det.

En av mina favoritsysselsättningar är loppisar, av alla slag. Utomhus eller inomhus, spelar ingen roll. Alla har de sin charm. När jag har riktig abstinensbesvär och inte har möjlighet att besöka en loppis i IRL, funkar även en auktion på nätet. 

Jakten på den ultimata prylen

Jag har funderat mycket på vad det är som drar med loppis och kommit fram till att det är jakten som lockar mig mest. Jakten på den där prylen som jag inte sett förut, som har en fiffig konstruktion eller fin form. Att priset är överkomligt är förstås en extra bonus. Det är så himla kul att hitta nya saker som ingen annan har, som inte finns i vanliga butiker och som jag inte ens visste fanns. Sedan lockar förstås det här med att jag gör en god miljögärning genom att köpa en sak som skulle slängts annars. Återbruk på bästa sätt. Det är ett stort plus.

Jaha, nu låter det som om jag köper en massa saker men det gör jag inte. Förr shoppade jag alla fynd jag hittade, men på senare år har jag blivit mer kräsen med vad jag bär hem. Nöjet med jakten räcker, jag behöver inte köpa sakerna. Ofta träffar jag trevliga likasinnade när jag är ute och fyndar. En bra loppis är lite som en folkfest.

Nostalgitripp

Nostalgi och igenkänning spelar också stor roll i nöjet. Jag hittar saker jag känner igen sedan barndomen. För några år sedan upptäckte jag att jag hade mani på att köpa saker som jag kom ihåg från min uppväxt, saker från mitt föräldrahem. Det kändes knäppt och inte bra. De där sakerna var mina föräldrars tycke och smak, saker som dem hade valt, inte jag. Jag måste hitta och välja mina egna saker. Sagt och gjort. Sakerna såldes. Det var skönt att rensa ut det bagaget. Nu kunde jag sätta igång och skapa mitt eget loppisliv.

Rensa är bra, liksom renande för själen. Jag gillar att rensa ut saker med jämna mellanrum, men jag gillar inte att slänga saker. Att slänga saker som är hela och fungerande som någon annan kan ha nytta av är fel. Ska jag göra mig av med saker så skänker jag dem till någon lokal loppis eller så säljer jag sakerna på Blocket, Tradera, barnklädesförsäljningar i närområdet eller på någon loppis. Det har blivit en tradition att vi är med på minst en loppis varje sommar och vi har blivit riktigt bra på det här om jag får säga det själv. Det har varit antik- och kuriosamässor, olika bakluckeloppisar och loppisen på Karlaplan i Stockholm.

10 tips – så lyckas du på loppisen

Har du funderat på att vara med på en loppis men vet inte riktigt hur du ska göra? Här kommer några tips på saker som jag lärt mig under åren.

1. Ta inte med dig skräpiga prylar. Titta igenom sakerna du tar med. Kommer verkligen folk vara intresserade av dem? Är de hela och rena? Är skorna lite väl slitna? Släng dem på återvinningen i stället.

2. Var ute i god tid! Om du inte har en bokad plats är det bra att vara där tidigt för att få en bra plats. Det tar också längre tid än du tror att packa upp alla saker.

3. Skapa en fyndlåda. En fantastisk publikdragare. Folk älskar att rota och att fynda. Samla ihop några mindre prylar i en låda. Spelar ingen roll vad. Sätt på en lapp med texten ”Fyndlåda, alla saker i lådan xx kr/st”. Ger napp direkt.

4. Sätt ett ungefärligt pris. Tänk igenom innan ungefär vad du vill ha för sakerna så att du är beredd när folk vill pruta. Vet du inte vad du ska ta, kolla runt på nätet till exempel på Tradera. Är det något som du absolut inte vill sälja för billigt? Det är ok. Stå för priset du vill ha. Du behöver inte gå med på att pruta. Ofta kommer det en person som också uppskattar saken lika mycket som du och är beredd att betala priset du vill ha. Så har det varit för mig flera gånger. Får du inte sålt saken kan du alltid sälja den på Tradera eller liknande och få det pris du vill ha. Är det något som du verkligen inte vill ha med dig hem, sätt ett lågt pris som folk inte kan motstå. Vi lyckades till exempel sälja alla våra videofilmer innan videon var helt ute genom att sätta priset en krona styck.

5. Slutrea. Är det bara en timme kvar på loppisen och du har många saker som du inte vill släpa med hem? Då är det dags att sänka priserna. Det finns ofta flera stammisar som bara väntar på detta. Ropa ut att nu sänker vi priserna eller sätt upp en lapp med tydlig text om prissänkningen så att besökarna fattar att här kan de fynda. Varför inte en lapp med ”Allt på bordet 20 kr/st”?

6. Bjud på en muta. Vi brukar alltid ha med oss en liten muta till besökarna. En burk pepparkakor eller en storpack karameller som läggs i en skål. Drar alltid folk. Det gör också att folk blir på gott humör. Besökare kan behöva en liten blodsockerhöjare när de är på en stor loppis.

7. Färdiga paket. Samla ihop olika saker till ett kit och lägg dem i till exempel zip-påsar som du prissätter så får du sålt flera saker samtidigt. Jag har gjort det med leksaker, pysselmaterial och garn. Zip-påsen gör att kunden kan öppna och titta på sakerna om den vill. Observera om du står på en väldigt solig plats så kan det bildas kondens i påsen och sakerna kan bli blöta. Håll koll!

8. Pengar eller swish? Många människor köper numera allt elektroniskt. På loppisar är det inte så, än. Om du inte vill missa några kunder kan det vara bra att ha med dig lite växelpengar. Fundera på hur du vill göra. Vill du att kunderna ska kunna använda swish-betalning så glöm inte en lapp med telefonnumret på. Gärna två om det riskerar bli mycket folk. Sätt upp lappen högt upp om du har möjlighet. Det kan vara svårt att se lappen om den ligger på bordet när det är mycket kunder.

9. Förvara pengarna säkert. Om du har pengar med dig så ha dem i en väska, på dig. Människor stjäl saker. Tyvärr. Ha inte pengarna i ett kassaskrin på bordet. Det finns risk att det försvinner.

10. Se upp för proffsen! På nästan alla loppisar så finns det ett gäng proffs som kommer tidigt innan loppisen öppnat, medan du fortfarande håller på att packa upp. De kan vara väldigt fräcka och börja rota bland dina ouppackade lådor och kassar utan att be om lov. Vill du inte ha dem där så säg ifrån. De får inte rota bland dina saker om du inte vill. Ofta vill de köpa sakerna till underpriser. Vill du inte det så behöver du inte det. Jag har blivit väldigt otrevligt bemött av dessa fyndjagare när jag sagt ifrån. Bry dig inte om det. Det är dina saker och du gör som du vill med dem. Säg till de ansvariga för loppisen om du blivit otrevligt bemött. Det ska du inte behöva stå ut med. MEN, bli inte avskräckt av detta! Det finns även många jättetrevliga proffs, som är väldigt försynta, all heder åt dem.

Fyndlåda, färdiga paket och klädställning … vi är redo för kunder!

8 bra saker att ta med

Det är inte bara dina saker som du ska sälja som du ska ha med dig. Det finns några prylar som underlättar dagens arbete. Här får du några tips.

1. Använd en klädställning. En hopfällbar vädringsställning för att hänga upp kläder på kan du köpa billigt på Clas Ohlson och liknande. Tar inte mycket plats i bagaget. Kläderna kommer mer till sin rätt när de hänger på en galge på en ställning mot om de ligger i en låda så att folk måste rota för att hitta något. Detta ökar chansen för att ska du få sålt dina kläder. Ställningen är även bra till att hänga andra saker på så att de syns ordentligt. En självklar bra att ha med-pryl med andra ord.

2. Påsar. Något för kunden att bära hem sakerna i är alltid käckt att kunna erbjuda. Jag brukade köpa billiga rullar med soppåsar med handtag. Lätt att ta med och kostar inte mycket. På senare tid har jag övergått till att ta med sparade pappkassar för att plastbanta. En samvetsfråga. 

3. Bord. Ibland finns det bord att hyra, oftast inte. Vi har numera kostat på oss ett hopfällbart bord från Rusta. De brukar finnas på rea med jämna mellanrum och kostar då bara någon hundralapp. Har du som jag blivit en biten loppisälskare så är det en bra investering. Himla smidiga att ta med. Har du inget bord kan du ta med en torkställning att lägga saker på eller en stor filt eller ett lakan som du kan breda ut på marken.

4. Duk. Ta med ett lakan eller vad du har som duk på bordet. Ser alltid proffsigare ut med en duk. Sedan är det praktiskt för du kan gömma saker under bordet bakom tyget, skapa ett litet privat utrymme för dina egna saker.

5. Något att sitta på. Att vara med på en bakluckeloppis är krävande för benen. Det är alltid skönt att få vila benen en stund. Vi har två billiga och lätta pallar från Ikea som vi brukar ha med.

6. Mat och dryck. Glöm inte att fylla på med näring och vatten. En fikastund är inte dumt när orken börjar tryta. Ta med mat som går lätt och snabbt att äta och dricka. Dryck är viktigast. Det kan bli en varm dag.

7. Bra att ha-saker. A4-papper, tuschpennor, sax och målartejp är bra att ta med. Lappar för prissättning eller att skriva mobilnummer för swish till exempel. Målartejp kan du använda till att sätta prislappar på saker med eller tejpa fast lapparna.

8. Solskydd. Är du med på en bakluckeloppis kan det vara ont om skugga. Fundera på om du har något parasoll, ett paraply eller liknande som du kan ta med som solskydd. Det kan var skönt att komma undan solen en stund. Glöm annars inte solhatt och att smörja in dig med solskyddsfaktor.

Lycka till och mycket nöje! Hoppas du får sålt en massa saker. Glöm inte bort att passa på att ta en runda runt på loppisen och kolla om du hittar några fynd hos dina grannar. Och för dig som bara besöker loppisen, god jaktlycka!


Aftonbladet uppmärksammade detta blogginlägg och jag blev intervjuad av dem som loppisexpert. Här kan du läsa deras reportage. Tyvärr måste du ha Aftonbladet plus för att kunna läsa hela artikeln.