Odla och skörda lyxiga groddar och skott direkt på din fönsterbräda

Du kan snabbt och lätt fixa egenodlat grönt genom att så frön som blir goda groddar eller skott. Du behöver inte ha gröna fingrar eller ens en trädgård. Det fungerar ändå! Unna dig lyxen att kunna skörda sina egna grönsaker året runt.

Jag har testat två olika sätt att odla grönsaker inomhus. Groddar och skott. Båda sätten är lätta att så och ger riklig skörd. Det finns en uppsjö av olika frön som du kan använda. Fördelen med att odla på detta sätt är att du inte är begränsad av det dyra frösortimentet som finns att köpa i trädgårdshandeln.

Trädgårdshandeln har fångat upp att allt fler vill prova på att odla hemma vilket har gjort att det har kommit en stor mängd fröer att välja mellan. Jättekul, men nackdelen är att de är jättedyra. En liten påse mungbönor med bara 120 frön kostar nästan 40 kronor på Plantagen! (13 juni, 2021) Att jämföra med ett paket med 500 gram ekologiska mungbönor från Hemköp som kostar cirka 30 kronor. Viss skillnad, eller hur?!

Men du behöver inte välja dessa dyra fröer. Torkade ekologiska gula ärtor från din lokala Ica går lika bra att så för att få ärtskott. Ta en extra titt i hyllorna nästa gång du är och handlar mat. Våga testa att grodda mungbönor till exempel. Botanisera i sortimentet och prova dig fram och hitta dina favoriter. Hämta inspiration från trädgårdshandeln och köp fröna i mataffären är mitt råd.

Groddar är goda och lättodlade

Jag har testat lite olika sorters frön att göra groddar av, bland annat mungbönor, solrosfrön, alfalfafrön och rödbetsfrön. Alla frön har sina för- och nackdelar men jag tycker de alla är värda att odla. Glöm inte att förvara groddarna i kylen när de är färdiga, så håller de längre.

Mungbönor får krispiga, ganska kraftiga, goda groddar och mina barn älskar dem. De har dock en jobbig nackdel. Fröna är stenhårda och alla gror inte. Dessa måste du rensa bort de så att du inte råkar bita sönder en tand när du äter dem. Lite pilligt, men det är det värt.

Solrosfrön får också stora, härliga, krispiga groddar. Här blir det också lite pill eftersom skalen på fröna är tjocka och inte goda att äta.

Alfalfafrön är de klassiska fröna att göra groddar av. Fröna är små och här behöver du inte rensa några skal utan det är bara att ta en tuss till maten och äta när lusten faller på.

Rödbetsgroddar.
Så här röda och fina blir rödbetsgroddar.

Rödbetsfrön testade jag att gro när jag fick mycket frö över från mina utomhusodlingar. De blir vackert röda och är kul om du vill ha något annorlunda. Fröerna är ganska små så groddarna blir små och tunna så du måste dock köpa några påsar med fröer för att det ska bli något att äta. Deras skal är också ganska grova och behöver rensas bort innan du äter groddarna.

Så här gör du groddar:

Eftersom jag gör groddar ganska ofta så har jag kostat på mig en speciell groddlåda. Det är en genomskinlig låda i plats med ett lock med hål i så att vattnet kan rinna bort när du vänder den upp och ner. Det finns olika varianter att köpa i handeln, men det fungerar lika bra med en vanlig burk som är täckt med ett glest tyg/nät.

  1. Jag brukar starta upp en sats på kvällen innan jag går och lägger mig. Lägg cirka 3 matskedar med mungbönor i botten på lådan. Häll på rikligt med vatten. Låt stå och dra under natten.
  2. På morgonen häller du ut vattnet. Skölj fröerna med kallt vatten. Sätt på locket och ställ lådan på locket och låt den stå så att rinna av.
  3. Skölj fröerna några gånger under dagen i kallt vatten. Detta är viktigt att göra så att de är fräscha och mår bra. Låt lådan stå på locket och rinna av.
  4. Efter någon dag har groddarna utvecklats och är färdiga äta. Rensa bort frön som inte grott och ev skal. Förvara de färdiga groddarna i kylen upp till 4–5 dagar.

Lyxiga skott piffar middagen

Ärtskott i fönstret.
Ärtskott i fönstret. När du skördat så låt stumparna vara kvar. De ger nya skott.

När det gäller skott så har jag bara prövat att odla ärtskott. Men det går säkert lika bra med till exempel mungbönor eller solrosfrön. Prova dig fram! (Jag inser just att jag måste prova att så rödbetsfrön. De måste få häftiga små röda blad som blir vackra att blanda ner i salladen. Skriver genast upp det på min ”Att testa-lista”.)

Speciellt vintertid känns det extra lyxigt att kunna klippa en tuss av ärtskott och äta till middagen.

Den stora fördelen med skott är att du slipper att rensa bort skalbitar med mera. Bara att klippa sig en tuss av önskad mängd.

Det som också är bra med skott är att det växer upp nya skott från de stumpar som är kvar. Du kan alltså hålla på och skörda flera gånger.

Så här odlar du skott:

Det finns speciella odlingslådor för skott, men det går lika bra med selleri, öh, nej, jag menar en vanlig enkel skål eller plastlåda eller vad du föredrar. Det behövs bara ett tunt lager jord så att din låda behöver inte vara så hög.

  1. Lägg ett lager med såjord i din låda, cirka 3 cm. Vattna försiktigt så jorden blir fuktig. Strö ut ett lager ärtor över jorden. Det gör inget om de ligger tätt.
  2. Strö över ett tunt lager med jord ovanpå fröna, bara så att de precis täcks. Spreja lite vatten över.
  3. Täck odlingen med en plastpåse eller plastfolie, vilket som passar.
  4. Håll koll och lufta ibland så att du inte får mögel. När fröna grott och börjat bilda skott kan du ta bort plasten.
  5. Vattna när du märker att det är torrt. Eftersom det är tätt mellan fröna och tunt med jord kan det gå fort ibland. Skörda vid lagom längd. Låt stumparna stå kvar så bildar de nya skott och du kan skörda igen.

Bon apetit!

Rekommenderade artiklar