Så kommer du snabbare till intervju om du är arbetssökande och 50+

Utan jobb, över 50 år och arbetslösheten pikar. Hej och h. Just nu är det andra gången jag befinner mig i just den sitsen. Och den här gången är närmar jag mig 60 årsstrecket. Jag har under resans gång lärt mig vissa knep som har tagit mig till den efterlängtade intervjun. Här delar jag med mig av dem.

Ålderismen i det svenska samhället är tyvärr stor vilket kan skapa problem när du ska söka jobb som 50-plussare och till och med redan som 40-plussare. Men enligt statistiken så får de flesta jobb till slut, det tar bara lite längre tid. Det finns några knep som du kan ta till för att ta dig till intervju.

Lyft dina aktuella kompetenser

Vi börjar med CVt. För att komma vidare med din jobbansökan bör du radera allt i CVt som andas att du är äldre. Skriv till exempel inte ut ditt personnummer i ansökan om du inte måste fylla i det i företagets digitala ansökningsformulär. 

Tänk också på hur du formulerar dig. Skryt inte med att du har ”lååång och gedigen erfarenhet”. Det visar bara att du är äldre. Jag har sett att många på Linkedin som gör det. Det är lätt att falla i den gropen. Du är självklart stolt över ditt arbetsliv som format dig och gett dig din samlade kompetens men detta spelar faktiskt ingen roll för ditt framtida arbetsplats. Det viktiga för dem är att du har aktuell kompetens som visar att du hänger med och inte är rädd för förändring eller ny teknik. Skryt med den kompetensen istället så visar du att du inte sitter fast i hur det var förr. Visa att du fortfarande är en kraft att räkna med!

Var inte heller för korrekt och högtravande i din ansökan. Fånga uttryck som står i annonsen och använd uttryck som är viktiga för din bransch – absolut! … MEN glöm inte att ge texten en personlig touche. Då kommer personen fram bakom texten. Berätta vad som driver och motiverar dig. Det är inte bara sökrobotar som läser din CV.

Skriv kort

Håll CVt kort. Två sidor max. Mitt CV är bara en sida. Två sidor sammanlagt med mitt personliga brev.

Rabbla inte upp all erfarenhet du har. Kill your darlings! Välj hårt och ta bara med sånt som är relevant för jobbet du söker. Det viktiga är att du kommer till intervju. Resten kan du berätta då. Gå också efter annonsen när du skriver beskrivningen av dina olika arbeten. Ändra ordning i texten om det behövs. Det viktigaste först.

Likadant med det personliga brevet – håll det kort. Texten ska vara lång som en penna brukar proffsen säga – en bra regel. Tänk lite som en hisspitch. Annars är det lätt att du fastnar i detaljer som inte är relevanta.

Om du behöver – ta hjälp av ChatGPT eller liknande. De finns gratis på nätet. Men se till att du behåller din personliga prägel på texten.

Designade CV-mallar

Det finns snygga gratismallar på nätet som man kan använda för att fiffa till sitt CV eller personliga brev. Och det här är upp till var och en att använda dem fritt. Du gör som du tycker blir bra. Använd de redskap som du gillar – men tänk på att hålla det enkelt och lättöverskådligt.

Själv använder aldrig mallar. Jag är gammal grafisk formgivare så jag gör mitt brev och CV i Indesign. Mitt personliga brev är en enkel vit sida med högerställd, svart text i ett lättläst typsnitt. Längst ner har jag lagt till en tunn linje under vilken mina kontaktuppgifter står. Ha alltid med ditt namn, mobilnummer och mejladress på alla sidor i din ansökan!

Mitt CV består av två textspalter med en tunn linje emellan. Den vänstra spalten är smalare. Överst ligger mina kontaktuppgifter (mobilnummer, e-postadress och linkedinlänk) sedan kommer en lista med de programvaror som jag är van att arbeta i med en graderad skala som talar om hur bra jag är på dem. Under det har jag listat olika klickbara länkar till webbplatser med exempel på texter jag skrivit. Längst ner i spalten står några rader om mitt personliga liv. 

I den breda spalten till höger har jag lagt in en kort presentation om hur jag är som person professionellt. Sedan kommer min aktuella arbetslivserfarenhet med det senaste överst och under det kommer mina aktuella utbildningar med eventuell praktik. 

Bild eller inte bild – det är frågan

Just nu har jag valt att inte ha med en bild på mig själv i CVt. Mest på grund av utrymmesskäl. Vill man se hur jag ser ut finns det länk till min webbplats där man hittar bilder på mig. 

Om man bör ha en bild på sig själv i ett CV eller inte det får du bestämma själv. Proffsen har helt olika åsikter om detta. Jag har inte märkt någon skillnad i antal svar vid jobbsök. Det enda viktiga är att bilden ser proffsig ut. Inga semesterbilder!

Använd Linkedins fördelar

Har du ett Linkedin-konto? Har du inte det så skaffa det. Många tycker att det är bara ett socialt media för skryta om sina professionella framgångar. Så kan det vara men det finns också många bra funktioner som du kan utnyttja som är dumt att missa. Jobbar du här med ditt kontaktnät kan du få jobbtips om du berättar att du är arbetssökande. Alla vill hjälpa till om de kan. Jag har fått mycket stöd och pepp via mitt nätverk.

Om du jobbar med din Linkedinprofil kan du använda den om du vill vid jobbsök. Många företag har det som alternativ i sin ansökan. Personligen använder jag aldrig den funktionen. Jag vill gärna specialdesignade alla ansökningar så att de stämmer mot annonskraven. Men jag lägger alltid med en länk i CVt så kan de, om de vill och hinner, gå in och läsa vad mer som hänt i min yrkeskarriär. Du hittar en kortlänk till din profil till höger inne i profilen som du kan använda.

På Linkedin finns också grupper som AddAge som är bra att gå med i. AddAge är en grupp för personer som är arbetslösa och över 40 år. Rekommenderas varmt. Gå på deras möten om du har möjlighet och boosta dig med positivt energi och lär dig tips och trix som deltagarna delar med sig av för att lyckas med jobbsökeriet. Varje gång jag går på mötena blir jag alltid lika förvånad över att alla dessa duktiga personer inte har jobb. Ett rent resursslöseri.

Här hittar du AddAge-gruppen.

Ett annat tips är att flera företag kör live på Linkedin som kan vara kul och matnyttiga att titta på. Till exempel delar Clipsk med sig av tips och trix så att man kan göra bättre mobilfilmer.

Vikariat har mindre konkurrens

Vad gör jag mer för att lyckas på arbetsmarknaden? Jag söker mycket vikariat. Eftersom jag bara har tre års erfarenhet av kommunikatörsyrket hoppas jag att dessa jobb inte är lika intressanta för personer med längre erfarenhet. Företagen räknar inte heller med att få in en person med lång erfarenhet för ett kortare vikariat. Det är ett bra sätt att få in en fot på ett företag och visa vad du går för. Ofta leder det till mer arbete och ibland fast tjänst.

Kontakta företaget

Har du frågor till företaget angående tjänsten? Tveka inte att höra av dig till dem. Ring eller mejla. Då finns det en större chans att de kommer ihåg dig när de kommer till din ansökan. Frågar man en yngre person så skulle de aldrig ringa. De föredrar att mejla. Jag har provat båda och. Jag brukar låta dagsformen avgöra om jag ringer eller inte. Jag har både blivit otrevligt bemött (konstig inställning, vem vill jobba där?) och väldigt trevligt bemött när jag har hört av mig. Känner jag att idag orkar jag inte med ett negativt svar då ringer jag inte. Sedan kan det också bero på hur gärna jag vill ha tjänsten. Tänk igenom din hisspitch innan du ringer så du vet vad du ska svara dem när de vill veta mer om dig.

Använd dina kontakter och gå på nätverksluncher

Något annat som jag rekommenderar – inte bara för jobbsökaraspekten utan för ditt välmående – gå på nätverksluncher. Gå igenom ditt kontaktnät och fundera på vem som kan hjälpa och stötta dig. Du kommer ut och träffar folk, visar upp att du finns och får en trevlig stund. Som arbetssökande måste man ta vara på alla chanser man kan för att ha roligt mitt i den tråkiga jobbsökarvardagen. 

Ta hand om din psykiska hälsa

Att vara arbetssökande är tufft psykiskt. Det är lätt att deppa ihop när nej tack-svaren trillar in (om de ens hör av sig) och man känner sig bortsorterad. Speciellt när medier larmar om att arbetslösheten ökar är det lätt att tappa sugen. Men ge dig inte! Det kommer att lösa sig. Och framför allt – ditt värde som person ligger inte i om du har ett jobb eller inte. 

För att hålla modet uppe och boosta mig själv så brukar jag när planerar min vecka även planera in en rolig sak för att ha något kul att se framemot. För min del kan det roliga vara ett loppisbesök på en ny loppis som jag inte varit på än.

Eller varför inte ta med dig datorn, om du har en bärbar, och gå och sätt dig på ett kafé eller ett bibliotek och sök jobb. Många kaféer har stämpelkort på kaffe. Har du inte en bärbar – använd mobilen. Leta jobb och börja skissa på en ansökan på mobilen som du kan skriva klart på datorn när du kommer hem. Ibland behöver man bara komma ut och se något annat än hemmets väggar.

Och så något du hört tidigare – rör på dig. Du mår bättre av att röra på dig. Om det så bara är en runda runt kvarteret eller fem situps i soffan. Sätt ribban där du orkar just nu. Och blir det ingen runda så tyng inte ner ditt samvete med det. Ok?! Det kommer alltid en dag i morgon också.

Mina tips i sammanfattning:

  • Skippa skriva ut din ålder om du kan.
  • Ta inte med hela din gamla arbetslivserfarenhet, bara den aktuella.
  • Skriv inte för högtravande – våga vara lite personlig och stick ut.
  • Skriv kort – ta bara med det som är aktuellt enligt annonsen.
  • CV-mallar och bild – du väljer det du gillar – men välj tydliga mallar.
  • Skapa en Linkedin-profil och tala om för ditt nätverk att du är arbetssökande.
  • Undersök om det finns grupper som du kan ansluta dig till eller företag du vill följa för mer jobbtips.
  • Sök vikariat om du har kort erfarenhet av yrket.
  • Använd ditt nätverk irl – gå på nätverksluncher.
  • Kontakta företaget – ring eller mejla.
  • Ta hand om din psykiska hälsa – planera saker att se framemot.

Jaha, det här är lite vad jag gör medan jag är arbetssökande. Hoppas det gör gett dig lite tips och hjälp på vägen. Nästa steg för mig är att eventuellt göra en kort video och presentera mig själv. Lite läskigt. Får se om det blir verklighet. Stort lycka till!

Rekommenderade artiklar