”Yes, jag kom till intervju! … Vänta lite … Åh nej, jag ska gå på intervju.” Det är mycket som står på spel vid en anställningsintervju så det är lätt att bli nervös och stressa upp sig. Okända personer i ledande ställning ska granska dig och avgöra om du anställningsbar eller inte. Det är nu det gäller att visa upp sitt bästa jag och säga alla rätt saker. Andas! Lugn, det kommer att gå bra. Lägg ner lite arbete innan så ska du se att nervositeten släpper. Här får du några tips som hjälpt mig.
Här hittar du en lista som sammanfattar mina tips.
Det är psykiskt jobbigt att vara arbetssökande. Man känner sig lätt bortsorterad och ekonomin går på sparlåga. Pressen att hitta ett arbete är stor. Sedan är det ju också viktigt att hitta rätt arbete. Man spenderar mycket tid på jobbet så man vill ju ha ett jobb som känns meningsfullt och utvecklande. Därför ställs allt till sin spets när det väl är dags att gå på den efterlängtade intervjun.
Jag blir för ivrig på intervjuer
Jag kan avslöja att jag är helt usel på jobbintervjuer. Totalt hopplös. Jag är numera ganska bra på att formulera ett personligt brev och CV så att jag lyckas bli utplockad till anställningsintervjuer, men jag är kass på själva intervjun. Jag blir som en liten ivrig hundvalp som hoppar upp och ner. Jag KAN inte vara cool och lugn. Jag har inget pokerfejs. Är alldeles för ärlig för det. Jag blir för entusiastisk och tänker att ”Det här jobbet verkar ju jättekul! Här vill jag jobba!” När jag når det läget börjar alla ord trilla ut huller om buller ur munnen på mig och jag tappar viktiga ord och uttryck. Jag låter helt knäpp. Inte seriös och professionell som jag vill framstå som. All värdighet flyger ut genom fönstret.
Tack och lov så har jag ändå hittat företag som sett förbi min iver eller sett det som en fördel. (Stort tack till alla mina referenser som backat upp mina virriga ord och försäkrat företagen att jag är en bra medarbetare.)
Läs annonsen igen och gå igenom företagets digitala media
Sent omsider har jag lärt mig att jag måste gör upp en plan när jag ska gå på intervju. Då är det större chans att jag får fram det jag vill ha sagt.
Jag börjar alltid med att läsa igenom annonsen igen. Vad är de ute efter? Vilka egenskaper vill de ha på sin nya medarbetare? Sedan skriver jag ner min motivation, varför jag sökte till just den tjänsten, och vinklar den efter kraven. Jag skriver också ner en kortfattad variant av min bakgrund (som en hisspitch) med det senaste först samt drar fram mina fördelar och kompetenser som svarar mot deras krav. Öva gärna på att rabbla detta för dig själv så att du slipper läsa innantill vid intervjun.
Tips! Kom ihåg att spara annonsen när du skriver din ansökan. Den försvinner från webben när ansökningstiden går ut.
Jag kollar också igenom företagets webbplatser och sociala medier för att se om det är något jag vill fråga om. Skriv ner alla frågor som dyker upp. Att ställa frågor om företaget visar att du är intresserad, men det är också din chans att testa dem. De svar de ger speglar hur de tänker och hur de prioriterar – om de har koll eller inte. Hur långt har de kommit i sin utvecklingen? Har de kommit så långt som du vill? Om inte – kanske det blir ditt ansvar att lyfta dem. Vill du det?
Förbered dig på allmänna frågor
Fundera igenom dina svar på vanliga, allmänna frågor som du kan få, så att du inte blir överrumplad. Som till exempel: Vad du förväntar dig av din chef – brukar vara en populär fråga. Eller: Vilken roll du har i gruppen? Hur reagerar du när en kollega och du inte fungerar ihop och så vidare. Googla på vanliga frågor vid anställningsintervju. Finns massor på nätet.
Får du en fråga som du inte var förberedd på – ta dig tid att fundera igenom svaret. Säg att du inte tänkt på det och ta dig en funderare. Det är helt ok. Har du inte något bra svar så säg bara det eller att du aldrig hamnat i den situationen.
Tänk på att det är inte bara du som ska passa företaget – företaget ska också passa dig. Vilka krav ställer du på dem? Vad är viktigt för dig? Får du svar på det under intervjun?
Ta med dina anteckningar
Jag samlar mina frågor, motivation med mera i ett dokument som jag skriver ut och tar med mig till intervjun som stöd. Jag gör tydliga markeringar i texten så att jag lätt hittar i mitt dokument för jag vet att jag kommer att vara lätt förvirrad och nervös när jag väl är där.
Dags för anställningsintervjun
Så är det då dags att gå på själva intervjun. Ta reda på vart du ska och hur du lättast tar dig dit – innan det är dags att åka. Kom i tid – men inte för tidigt. Då blir de bara stressade.
Ta reda på mer om företaget – gör ett toalettbesök
Jag brukar ofta uppsöka toaletten innan mötet. Dels för att lätta på blåsan så att jag inte blir stressad av att jag behöver gå, men även för att kolla så att frisyren ligger rätt eller att jag inte har någon tandkrämsfläck eller så på kläderna. Sedan är det alltid spännande att se hur toaletten ser ut för den speglar företaget. Hur välskött är den? Bryr de sig om sina besökare och anställda?
Tackla din nervositet
Är du väldigt nervös? Jag fick ett tips angående hur man tacklar det. När du ändå är på toaletten – gör dig så stor som möjligt framför en spegel. Sträcka upp armarna i luften en stund för det fyller på något slags hormon eller vad det är i hjärnan så att du känner dig stärkt. Funkar faktiskt.
Ett annat knep är att bestämma dig för att du gillar personen/erna du ska träffa då blir mötet genast mycket trevligare. Det har hjälpt mig mycket.
Tänk också på att vara trevlig redan mot personen i receptionen eller de personer du möter innan intervjun. Du vet ju faktiskt inte vilka de är. Vem vill anställa någon som inte behandlar alla lika?
Klä dig prydligt men avslappnat
Vad ska du ha på dig? Jag brukar klä mig i kläder som jag känner mig klädd i men ändå avspänd. Inte för snofsigt utan avslappnade kläder som jag trivs i – då mår jag bra. Hel, ren och inte för skrynklig.
Glöm inte att stanna upp och andas
Under intervjun – glöm inte att ta en paus och andas ibland. Det är lätt att du blir så ivrig (eller stressad) att du bara speedar igenom intervjun (så gör jag i alla fall). Då kan det vara skönt att bara ta en andningspaus på någon sekund och fånga lugnet igen.
Tacka alltid ja till ett glas vatten eller kaffe om du föredrar det, och ta en sipp då och då, så sitter du inte bara och stirrar på den du talar med utan får en naturlig paus.
Jag måste ha något att pilla på när jag är i möten så jag tar alltid med mig en penna. Jag har lärt mig den hårda vägen att ta med en tålig penna och inte går sönder så lätt. Ena gången – mitt under intervjun – så lyckades jag ha sönder pennan så att alla delar sprätte iväg över golvet. Detta skedde tackolov under bordet så att ingen märkte något. Jag låtsades som ingenting, men jag höll på att börja gapflabba mitt när chefen berättade något allvarligt.
Tänk på hur du sitter
Vad har jag för mer tips? Jo, om du kan så sitt inte med solen i ansiktet. Då får du svårt att titta på personerna som du ska prata med. Jag får alltid lätt ont i huvudet om jag ska fokusera på samtalet samtidigt som jag ska kisa för att se personen som jag talar med. Men det är jag det. Du kanske inte besväras av det.
Våga ta plats under intervjun. Är en stol inte ok – byt. Eller om det är något annat som stör dig – säg till. Det här är ju eventuellt din framtida arbetsplats – våga ställa krav på dem redan nu så ser du hur de reagerar.
Som du märker så har jag funderat mycket på det här. Hoppas du hittar något som kan var till hjälp för dig. Det kommer att gå bra! Heja dig!
Mina tips i sammanfattning:
- Skriv ner varför du söker jobbet och en hisspitch med din bakgrund och kompetens. Läs jobbannonsen igen och vinkla dem efter den.
- Läs på om företaget och formulera frågor om det och anställningen som du vill ha svar på.
- Ta med dig anteckningarna till mötet. Dela upp texten i tydliga stycken så att du hittar det du letar efter när du är nervös.
- Kom i tid men inte för tidigt – det bara stressar dem.
- Gå på toaletten och kolla in dig själv och företaget.
- Bestäm dig för att du gillar de du ska träffa.
- Klä dig prydligt men avslappnat.
- Under intervjun – ta pauser (andas/drick vatten) och ha något att pilla på som dämpar stressen.
- Sitt så att du känner dig bekväm. Våga ställa krav.
Här hittar du mina tips på hur du lyckas med det personliga brever och ditt CV.