Tajt budget? Använd dina resurser och få koll på dina utgifter

Jag är mellan jobb som det vackert heter. Jag är också ensamstående och mamma med två tonåringar och har nyligen börjat leva på a-kassa. Med andra ord – hög tid att se över min budget och mina resurser för att få pengarna att räcka. Så här gör jag för att dra åt svångremmen.

7 spartips för bättre ekonomi

Först en självransakan och analys av läget. Vad spenderar jag/vi pengar på? Vad kan jag göra för att minska mina utgifter – fasta som rörliga? Har jag verkligen koll på alla småutgifter? Och kan jag få in pengar på något sätt? Det var dags göra en djupdykning i min ekonomi för att få koll på läget.

Gemensamt köpstopp

Det första jag bestämde mig för var att sluta köpa kläder. Under ett år till att börja med för att se om det går. Ett enkelt sätt att spara pengar på. (Extra bonus: det är inte bara bra för ekonomin, det är bra för miljön också. Najs!) Även mina tonåringar har antagit min utmaning med köpstopp. (Helt utan att jag har bett dem. Är så stolt.) Tackolov är de färdigväxta så vi slipper problemet med urväxta kläder.

Garderoben är full med kläder men jag använder kanske bara hälften. De andra är kläder som jag omedvetet väljer bort för att det är något ”fel” på dem. Fel = sönder, fläck, konstig passform, fel färg och så vidare. Kan jag kanske fixa till felen? Eller kan jag sälja oönskade kläder?

Jag har också sett över mitt hem och insett att det innehåller massor av resurser som jag inte utnyttjar. Jag behöver inte mer. Jag behöver använda det jag har.

Dags att ta hand om det jag äger

Om jag kan, lagar jag numera det som gått sönder. Riktigt tillfredsställande måste jag säga att gör något hands on för att spara pengar och miljö. Hittills har jag lagat massor av underkläder – BH:ar där bygeln börjat peta ut och trosor med hål i (samt sonens kalsonger). Det blir inte alltid så vackert men det funkar och plagget går att använda igen.

Jag har även gått igenom mina handdukar. Mitt favoritbadlakan har fått nya kanter. Det är från 1990-talet så det har sett bättre tider men kvalitén är fortfarande riktigt bra så det var värt besväret. Det är bara kanterna som gett upp och börjat fnasa sig. En snedslå på vardera långsida och badlakanet blev som nytt igen. Jag är inte så händig med symaskinen men raka sömmar kan jag sy. 

Jag gick även igenom alla små frottéhanddukar och sydde på nya hängare på de som behövde. Hatar när de går sönder. Både snedslån och banden hade jag i mina bra att ha-gömmor så de var ”gratis”.

Stickad kofta får ny chans

Inspirerad av mina sömnadsframgångar överraskade jag mig själv med att dra fram ett gammalt stickat UFO från garderobens inre. En kofta i tunt garn som jag la ner mycket möda på för att få klar. Perfekt att ha under jackan på vintern. När den väl var klar insåg jag att muddarna inte blev bra, de är alldeles för långa, stora och sladdriga, så efter ett tag blev den förpassad till garderoben. (”Orkar inte göra om dem.”) Tills nu. Jag repar upp ärmsluten och stickar om dem. Hur lätt som helst ju. Fånigt att jag inte gjort det tidigare. Efteråt, när jag är klar, känner jag mig lite mer vuxen.

Rensa bort onödiga kostnader

Så var det det här med pengar – dess in- och utflöde. För att få koll på dem gick jag igenom transaktionerna på mitt bankkonto några månader tillbaka och gjorde en enkel budget i ett Exceldokument. Att få en direkt överblick på framför allt alla utgifter var en bra ögonöppnare. Tidigare har jag bara betalt de fakturor som dykt upp och inte reflekterat så mycket på det. Ett nödvändigt ont bara. Flera betalas också via autogiro så de blir ”osynliga” för mig. Tänker inte på att de dras varje månad. Inte bra. Med budgeten kommer jag få bättre koll.

Överraskande många försäkringar

Det som förvånade mig mest vid genomgången av utgifter är hur många försäkringar jag har. Behöver jag verkligen alla dessa olika försäkringar? Många har jag aldrig använt utan bara betalt år efter år.

Jo, några har varit extra bra som bilförsäkring (vid stenskott och parkeringsskada). Även a-kassa och inkomstförsäkring är jag extra tacksam för just nu, för att inte tala om Bo kvar-försäkringen via Hyresgästföreningen eftersom hyran höjdes med 700 kronor förra gången. Men några av fackförsäkringarna känns onödiga, de måste jag undersöka närmare och se om det är någon jag kan säga upp.

Måste tillägga att för att spara pengar har jag redan samlat alla mina större försäkringar (bilförsäkring och hemförsäkring med flera) hos ett större försäkringsbolag för att få mängdrabatt. Det kan löna sig att undersöka vad konkurrenterna tar för samma försäkring. Till exempel är du medlem i facket så brukar de ha bra, förmånliga hemförsäkringar.

Dra in på nöjen – stäng av streamingtjänster

Något annat som lätt tickar iväg pengar är streaming-tjänster som dras automatiskt på bankkontot varje månad. Jag har sagt upp den vi hade. Jag startar ofta streaming-tjänster för att det är en ny serie som jag vill se, men efteråt glömmer jag ofta bort att stänga av dem. 89 kronor i månaden blir drygt 1 000 kronor på ett år. Har du då fler än en tjänst blir det mycket pengar per år.

Dela mobilabonnemang

Ett annat spartips som jag kan ge är att dela mobilabonnemang. Jag la till min dotter till mitt abonnemang som extra användare. Sparade halva hennes månadskostnad genom att göra det. Min son som pluggar på högskolan ska skaffa ett billigare studentabonnemang.

Jag har ingen att dela med kanske du tänker. Numera är det flera mobiltjänster där du kan dela abonnemang med både släkt och vänner.

Turista med lokaltrafiken

Här kommer ett tips främst för dig som bor i Stockholmsområdet. När jag skriver detta är det sommar. Ett billigt semesternöje som vi utnyttjat i sommar är SL-båtarna i Stockholm. Du får till exempel en timmes härlig båttur från Ekerö in till stadshuset (eller tvärtom) på bara en SL-biljett, så se över hur du kan utnyttja kollektivtrafiken för en dagsutflykt. Stockholm är otroligt vackert och grönt från sjösidan.

Största rörliga utgiften – maten

Vår största rörliga utgift är maten. Vi lägger inte ner så mycket pengar på nöjen och prylar men när det gäller mat så unnar vi oss att äta vad vi känner för. Maten är också det som vi kommer att dra in på sist. Det kommer att bli svårt att ändra på våra matvanor, men vi har börjat. Numera tänker vi mer på vad det kostar än hur det smakar. Ett steg i rätt riktning.

Jag följer matkedjornas kampanjer varje vecka och spanar efter lämpliga extrapriser. Jag är medlem i Ica, Hemköp, Citygross, Coop och Willys samt Rusta och ÖoB som har bra priser på toalettpapper, hygienartiklar och rengöringsmedel.

Förutom att storhandla på plats, handlar vi också en del mat online. För att slippa leveransavgiften så ser jag till att handla mycket så att jag kommer över gränsen för gratis leverans.

Ät upp det du har köpt

När det gäller minska matkostnader så måste jag även bli bättre på att inte glömma bort maten jag köpt så att den inte hinner bli dålig innan vi ska äta den. Jag är hopplös med det. Storhandlar och gör upp planer på vad vi ska äta. Kommer hem och stoppar in allt och sen är det borta ur minnet. Syns inte – finns inte. Då pratar vi alltså om till exempel köttfärs som blivit grön – inte mat som man kan äta ändå fast datumet går ut. Dags att börja skriva en kom ihåg-lista på vad vi har i kylskåpet!

Håller datumet på maten att gå ut men du kan/vill inte äta den just nu? Släng in det i frysen. Det är alltid bra att ha mat bunkrad i frysen när pengarna tryter i slutet av månaden.

Få in pengar – sälj saker på loppisar och webbauktioner

Ett sista tips och ett sätt att få in pengar – sälj saker på loppisar, webbauktioner och liknande. I ens hem finns massor med oväntade resurser. Använd dem och få pengar för dem. Jag har gjort det flera gånger. Det är lite jobb men väl värt det. Och det är faktiskt ganska kul att vara med på loppisar och sälja saker. Tycker jag i alla fall.

Här hittar du mina 18 bästa tips för att lyckas på loppis.

7 spartips för bättre ekonomi

I denna lista har jag samlat mina tips. Om jag känner mig själv rätt så kommer listan att uppdateras. Nöden är uppfinningarnas moder. Jag har ju i skrivandes stund nyligen blivit arbetssökande så jag lär behöva komma på fler sätt att spara pengar efterhand. Lycka till med ditt sparande!

  1. Lappa, laga och gör om. Använd de resurser du har och undvik köpa nytt. Behöver du köpa nytt – kolla först på loppisar, vintagebutiker på nätet och så vidare. Ofta kan du göra riktiga fynd. För er som bor i Stockholm och Uppsala kan jag tipsa om Facebook-gruppen Loppisar & marknader i Sthlm:s län och grannlänen Uppsala & Sörmland. Där hittar du tips på lokala loppisevent.
  2. Gå igenom din ekonomi. Titta igenom alla utgifter som du betalar varje månad, stora som små. Glöm inte de du betalar via autogiro. Behöver du till exempel alla försäkringar som du har? Kan du byta till ett annat försäkringsbolag som kostar mindre? Hur är det med streamingtjänster och prenumerationer? Behöver du verkligen dem? Små summor blir mycket pengar i längden.
  3. Dela mobilabonnemang. Kan du få ner månadskostnaden genom att du delar ett abonnemang med någon? Flera abonnemang kan man numera inte bara dela med en familjemedlem utan även med släkt och vänner.
  4. Utnyttja kollektivtrafiken för utflykter. Till exempel på båtarna i SL-trafiken. Kostar bara en SL-biljett.
  5. Bli medlem i matkedjor. Det kan löna sig att bli medlem i olika mataffärer och få tillgång till deras medlemspriser och poäng som samlas till bonus.
  6. Använd maten du har. Jag är en fena på att glömma kylvaror jag köpt. Det måste jag bli bättre på. Jag bunkrar mycket mat i frysen som är en bra tillgång att använda när pengarna tryter.
  7. Använd dina resurser i hemmet – sälj på loppis, nätauktioner och likande och få in pengar.