Jag talar trasigt

Ett av mina absoluta favorituttryck har jag norpat från min syster. Ett helt briljant uttryck – tala trasigt. Enkelt men samtidigt en målande beskrivning på samma gång. Visst förstår du vad som menas?

Det beskriver precis känslan jag har när jag inte kan formulera mina tankar. Det som kommer ut ur munnen är bara lösryckta fragment som knappast hänger ihop alls. Du vet när du är så där trött och hjärnseg och inte får fram det du vill säga. Eller också tvärtom. Du har för många tankar som alla vill ut på en gång. Uttrycket passar perfekt vid båda tillstånden. 

Jag använder uttrycket ganska ofta. Tydligen befinner sig min hjärna i ett av dessa två tillstånd mest hela tiden. Antingen väldigt mycket på eller … av … snark.

Usel film med ett lysande slut

Ett annat favoritformulering som jag använder ofta är: Det här ska bli en bra dag. Det är ett internt filmnördskämt som har blivit ett mantra för riktigt usla dagar. Betoningen ligger på ska. Det här SKA bli en bra dag! Basta!

Uttrycket är hämtat från en väääldigt dålig western, The Tall T från 1957. Förstår egentligen inte varför jag tittade på den. Antagligen var den så dålig att jag bara var tvungen att se hur den skulle sluta, om det möjligen fanns någon vettig anledning till varför de hade gjort filmen. I alla fall. I slutscenen befinner sig hjälten mitt ute i öknen. Han är skadad. Alla bovarna är döda. Hästen är död. Kvinnan gråter förtvivlat och är helt handlingsförlamad. Allt är dammigt och skitigt. Då tar hjälten tag i kvinnans arm och säger:

– Kom nu. Det här ska bli en bra dag. Och så stapplar de iväg tillsammans mot solnedgången. Ridå.

Slutet var så bisarrt och en så stor kontrast till den övriga handlingen att jag började gapskratta när jag såg filmen. En lång, usel film med testosteron så det stänker om det – och så den slutrepliken?!

Replikens absurditet gjorde att den etsade sig kvar i minnet och har sedan dess varit väldigt användbar. Alla filmnördar vet precis hur läget är när jag säger så. Allt är emot dig men du tänker fan inte ge upp. Finns inte på världskartan.

Vad säger du?

Många har sina egna, mycket interna uttryck för olika saker. Det tycker jag är spännande. När det inte finns ett uttryck som sammanfattar vad du känner och språket inte räcker till får du hitta på egna formuleringar eller också sno från filmer eller liknande. Vilket är ditt favorituttryck? Vad säger du?