Ingen vanlig spenat

Malabarspenat.

Idag gjorde min familj egen pizza till middag. Det känns lyxigt att få göra pizza från scratch med både egenodlade tomater och spenat på. Man känner sig rik och pizzan smakar extra gott.

Spenaten jag skördade till pizzan är malabarspenat. En gammal favorit som jag odlar varje sommar i kruka på balkongen. En röd sort och en grön variant brukar det bli. Båda är dekorativa med sina stora, blanka blad och sitt slingriga växtsätt. De är otroligt livskraftiga och ger stora skördar hela säsongen.

Här ser du skillnaden på de olika sorterna. Den tunna röda mot den kraftiga gröna sorten.

Malabarspenaten är egentligen inte någon spenat och är helt olik den vanliga spenaten som du sår direkt i landet. Men den smakar ungefär likadant. Den är en klängväxt som får långa stänglar med massor av spröda blad. Den röda sorten har tunna röda stänglar, medan den gröna får mycket kraftigare stam. Bladen kan bli riktigt stora. Upp till 25 cm eller kanske större.

Våga skörda

Du kan skörda alla blad som är större än en gammal femkrona. Även toppskotten är goda att äta. Var inte rädd för att skörda bladen. Det kommer snabbt nya. De krispiga bladen kan du sedan äta som vanlig spenat, tillagad eller rå.

Malabarspenat.
I slutet av säsongen får spenaten rosa knoppar som sedan utvecklas till svarta bär med en stor kärna i.

På sensommaren får plantan små rosa blommor (finns även vita sorter) som ser ut som knoppar som växer i små klasar. De slår aldrig ut som vanliga blommor utan efter ett tag förvandlas de till bär som mognar och blir svarta. Dessa kan du plocka, torka och så nästa säsong. I varje bär finns ett frö. Fröet har ganska tjockt skal så det kan ett tag innan det gror. Jag har haft frön som tagit upp till 8 veckor för att gro! Men oftast kommer de upp snabbare.

Tacksam att odla

Malabarspenaten kan du odla både inne, som en krukväxt, ute i rabatten i ett skyddat läge, eller som jag, i en kruka på balkongen. Har du plantan på balkongen och sen tar in den för att övervintra den, är det inte lätt att få den att överleva. Spenaten får en rejäl chock när den kommer in och gillar inte innemiljön. Somliga rekommenderar att du skär ner plantan rejält samtidigt, men jag har inte fått det att fungera.

Jag brukar helt enkelt skörda så länge det går på hösten. Hinner vi inte äta upp allt stoppar jag resterna i frysen. Sedan får frosten ta död på plantan. På våren drar jag upp nya plantor från frön som jag sparat. Den röda sortens frön går det lätt att få tag i handeln. Den gröna är lite svårare. Jag har fått min av en vän. Har du tur kan du hitta frön på Tradera.

Vill du odla något annorlunda kan jag bara varmt rekommendera att testa malabarspenat. Lycka till!

Rekommenderade artiklar