Malabarspenat – en frodig klängväxt från Asien

Idag gjorde min familj egen pizza till middag. Det känns lyxigt att få göra pizza från scratch med både spenat och tomater som jag odlat själv. Bara att gå ut på balkongen och skörda det vi behöver. Pizzan smakade förstås extra gott.

Spenaten jag skördade till pizzan är malabarspenat. En gammal favorit som jag odlar varje sommar i kruka på balkongen. En röd sort (’Rubra’) och en grön variant brukar det bli. Båda är dekorativa med sina stora, blanka blad och sitt slingriga växtsätt. De är otroligt livskraftiga och ger stora skördar hela säsongen.

Här ser du skillnaden på de olika sorterna. Den tunna röda mot den kraftiga gröna sorten.

Malabarspenaten, eller även kallad indisk spenat eller ceylonspenat, är egentligen inte någon spenat och är helt olik den vanliga spenaten som du sår direkt i landet. Men den smakar ungefär likadant. Den är en klängväxt som får långa stänglar med massor av spröda blad. Den röda sorten har tunna röda stänglar, medan den gröna får mycket kraftigare stam. Bladen kan bli riktigt stora. Upp till 25 centimeter eller kanske större.

Våga skörda

Du kan skörda alla blad som är större än en gammal femkrona. Var inte rädd för att skörda bladen. Det kommer snabbt nya. De krispiga bladen kan du äta som vanlig spenat, tillagad eller rå. Även toppskotten är goda att äta råa i en sallad till maten.

Håll efter plantornas nya skott, spetsarna på dem. Bladlöss brukar gilla dem. Men tar du bara bort lössen direkt så brukar de försvinna och angriper inte hela plantan.

Annars är plantan lätt att sköta om. Vattna den med jämna mellanrum och ge den en skvätt ekologisk gödsel då och då så växer den så det knakar.

Malabarspenat.
I slutet av säsongen får spenaten rosa knoppar som sedan utvecklas till svarta bär med en stor kärna i.

På sensommaren får plantan små rosa blommor (finns även vita sorter) som ser ut som knoppar som växer i små klasar. De slår aldrig ut som vanliga blommor utan efter ett tag förvandlas de till bär som mognar och blir svarta. Dessa kan du plocka, torka och så nästa säsong. I varje bär finns ett frö. Fröet har ganska tjockt skal så det kan ett tag innan det gror. Jag har haft frön som tagit upp till 8 veckor för att gro! Men oftast kommer de upp snabbare.

Fröna kan vara väldigt livskraftiga om du förvarar dem torrt och mörkt. Jag testade att sätta frön från en gammal påse jag hittade som var från 2017 inför säsongen 2024 och de kom upp!

Malabarspenatens frö i olika stadier.
Från blomma till frö. Blommorna ser ut som små knoppar när de blommar. Efter ett tag svullnar de till gröna bär som blir svarta när de mognat.

Tacksam att odla

Malabarspenaten kan du odla både inne som en krukväxt året runt, ute i rabatten i ett skyddat läge eller, som jag, i en kruka på balkongen. Har du plantan på balkongen och sedan tar in den för att övervintra den, är det inte lätt att få den att överleva. Spenaten får en rejäl chock när den kommer in. Somliga rekommenderar att du samtidigt skär ner plantan rejält, men jag har inte fått det att fungera.

Jag brukar helt enkelt skörda så länge det går på hösten. Hinner vi inte äta upp allt stoppar jag resterna i frysen. Sedan får frosten ta död på plantan. På våren drar jag upp nya plantor från frön som jag sparat. Den röda sortens frö går lätt att få tag i handeln. Den gröna är lite svårare. De har jag fått av en vän. Har du tur kan du hitta frön på Tradera.

Vill du odla något annorlunda kan jag bara varmt rekommendera att testa malabarspenat. Lycka till!

Rekommenderade artiklar